Deze week was ik voor productontwikkeling bij een leverancier van t mooiste hout dat je je maar kan indenken! Kwaliteit voorop, veel experts aanwezig en heel veel houtsoorten in alle soorten en maten op voorraad. Dat is voor mij net zoiets als een kind in een snoepwinkel!

Ik vroeg ze: "Welke houtsoorten zijn voor mijn nieuwe product het meest duurzaam?" Nou, daar kwam een heel ander antwoord op dan ik had verwacht! En waarom? 

De definitie van duurzaamheid is op meerdere manieren uitlegbaar. Zij definieren duurzaam als "de levensduur van het hout". Ik definieerde duurzaamheid van hout voordat ik het antwoord kreeg als 'waar komt het vandaan?; Wat voor reis heeft het hout gemaakt?; Is het gekapt in unieke wouden?; en Hoe snel groeit het hout?'

Hun definitie van 'duurzaam hout' heeft dus vooral te maken met 'Hoe lang kun je het hout gebruiken voordat het van ellende uit elkaar valt.' Tja, als je dat als uitgangspunt neemt, dan gaat onze consumptie-economie wel op z'n kop! 

Wat is dus eigenlijk duurzaam? Denken we bij aankopen na over:?

 • "Vind ik het belangrijk waar het vandaan komt, waar het uit bestaat en hoe het gemaakt wordt?",
 • "Hoe lang kan het product mee?,
 • "Kan ik het product aanpassen naar nieuwe trends?",
 • "Kan ik het product teruggeven en korting krijgen op een nieuw product?",
 • "Met welke milieuaspecten is rekening gehouden?"

 • Ik vraag me af of mensen uberhaupt zo nadenken bij de aankopen die ze doen. En ik vraag me af of dat ook zou moeten...Ik denk van niet: ik denk dat de verkopende partij daarover moet nadenken voordat ze iets inkopen. Maar dat is een ander verhaal..

  Wat zijn dus duurzame producten? Volgens mij is er dus niet 1 antwoord. En ik denk dat daarin geen goed, beter, best is. Het is ANDERS. Het heeft mij aan het denken gezet...

  Jou ook?

   Groet,

  Chantal.